Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

DUS Nedir?

DUS (Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı), diş hekimliği fakültelerinden mezun olan veya halen eğitim görenlerin, uzmanlık eğitimi almak için girmek zorunda oldukları bir sınavdır. ÖSYM tarafından düzenlenen bu sınav, adayların temel bilimler ve klinik bilimler konularındaki bilgi ve becerilerini ölçmeyi amaçlar. DUS, diş hekimlerinin uzmanlık alanlarında derinlemesine bilgi ve beceri sahibi olmalarına olanak tanıyan bir eğitim programına katılmalarının ilk adımıdır.

3 Eylül 2022 tarihli ve 31942 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği uyarınca, üniversitelerin Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi görmek isteyen adayları seçme ve yerleştirme işlemleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülmektedir. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) sonucuna göre uzmanlık eğitimine kabul edilecek adaylar, tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirilmektedir.

TUS sınavında olduğu gibi 16 Mayıs 2024 tarihinde yayınlanan Resmi Gazeteye göre eski dönemlerde uygulanan %2 puan kesintisi %5 olarak güncellenmiştir. DUS sınavı da yılda iki dönem yapılmaktadır.

DUS Sınavı Ne Zaman?

1.DÖNEM SINAV TARİHİ : 20 Nisan 2024

2.DÖNEM SINAV TARİHİ : 13 Ekim 2024

120 Soru, Sınav Süresi 150 Dakika

DUS Puan Hesabı

Adayların sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevapları her test için ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Bu ham puanlar, her test için ayrı olmak üzere, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecektir.

Hesaplanan standart puanlar kullanılarak, adaylar için aşağıda belirtilen ağırlık katsayıları kullanılarak adayların Klinik Bilimler Puanı (K), Temel Bilimler Puanı (T) hesaplanacaktır.

 TBT Standart PuanıKBT Standart Puanı
K Puanı0,40,6
T Puanı0,60,4

Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) kapsamında uzmanlık öğrencisi adaylarının yerleştirme işlemlerinde, Oral Patoloji dalı için Temel Bilimler Puanı (T), diğer diş hekimliğinde uzmanlık dalları için Klinik Bilimler Puanı (K) kullanılacaktır.

DUS Soru Dağılımı ve Konuları

Sınavda, Temel Bilimler Testi (TBT) 40 soru ve Klinik Bilimler Testi (KBT) 80 soru toplam 120 soru bulunmaktadır. DUS Mesleki Bilgi Sınavında yer alan alanlar, soru sayıları ve testteki yüzdeleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

DUS Mesleki Bilgi Sınavının Yaklaşık Kapsamları
Alanlar                                       Soru SayısıTestteki Yüzdesi
  Temel Bilimler Testi (TBT)Anatomi
Histoloji ve Embriyoloji Fizyoloji
Tıbbi Biyokimya
Tıbbi Mikrobiyoloji Tıbbi Patoloji
Tıbbi Farmakoloji
Tıbbi Biyoloji ve Genetik
6
4
6
6
6
4
4
4
5
4
5
5
5
4
4
4
  Klinik Bilimler Testi (KBT)Restoratif Diş Tedavisi Protetik Diş Tedavisi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Periodontoloji Ortodonti
Endodonti
Çocuk Diş Hekimliği
10
10
10

10

10
10
10
10
8
8
8

8

8
8
8
8
TOPLAM120100

*Bu tablolarda gösterilen oranlar test planının gereklerine göre değiştirilebilir; bir alandan hiç soru sorulmayabileceği gibi burada yer almayan alanlardan da soru sorulabilir.