Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

Emlak Vergisi Nedir?

Emlak vergisi, Türkiye’de gayrimenkul sahibi olan bireylerin ve kurumların, sahip oldukları taşınmazlar için ödemekle yükümlü olduğu bir vergidir. Bu vergi, e-belediye, yerel yönetimler tarafından tahsil edilir ve genel olarak her yıl iki taksit halinde ödenir. Emlak vergisi, taşınmazın değeri, türü (konut, iş yeri, arsa, arazi vb.) ve bulunduğu ile göre farklılık gösterebilir. Büyükşehirlerde emlak vergisi daha yüksektir. Ayrıca emlak vergisinin %10’u kadar Kültür Payı tahsil edilmektedir. Hiçbir geliri olmayan 18 yaşını doldurmamış kişiler, emekliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, Brüt 200 m²’yi aşmayan tek konutları için emlak vergisinden muaf olacaklardır. Emlak vergisi hakkında daha fazla bilgi almak veya detaylı hesaplama yapmak için, yaşadığınız bölgedeki belediyenin gelir müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz. Web sitemizdeki hesaplamalar bilgi amaçlıdır ve büyük oranda doğru tahminde bulunmaktadır.

Emlak Vergisi Son Ödeme Tarihi

Emlak vergisi ödeme tarihleri her yıl genellikle Mayıs ve Kasım aylarıdır. İki taksit şeklinde ödenir, isteyenler tümünü tek seferde ödeyebilir. Ne zaman ödenir? 1. Taksit son ödeme tarihi 31 Mayıs, 2. Taksit son ödeme tarihi 2024 30 Kasım‘dır. Her yıl emlak vergisi beyannamesi vermek gerekip gerekmediği, gayrimenkulün durumuna ve yerel yönetim uygulamalarına bağlıdır. Özellikle yeni edinilen gayrimenkuller için beyanname verilmesi zorunludur.

Emlak Vergisi Değeri Hesaplama

Emlak vergisi hesaplama, genellikle bir gayrimenkulün değeri üzerinden belirli bir oran alınarak yapılır. Bu değer, belediyeler tarafından belirlenen tarife üzerinden değerlendirilir.

Emlak Vergisi Oranları: Meskenler ve araziler binde bir, diğer binalar binde iki, arsalar binde üç oranında vergilendirilir. Büyük şehirlerde bu oranlar iki kat fazladır.

Örnek Emlak Vergisi Hesaplama: İstanbul’da rayiç bedeli 2 Milyon TL olan bir konutun 2024 yılı itibari ile emlak vergisi 4 Bin TL’dir. (Rayiç Bedel * Vergi Oranı) Bu verginin yüzde onu kadar da Kültür Payı vardır. Yani 400 TL’de Kültür Payı eklenecektir, toplam yıllık emlak vergisi 4400.00 TL olacaktır.