Sandbox

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

Contact Info

Moonshine St. 14/05
Light City, London

info@email.com
00 (123) 456 78 90

Learn More

Follow Us

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Türkiye’de motorlu araç sahiplerinin ödemek zorunda olduğu bir vergidir. Bu vergi, aracın türü, yaşı, motor hacmi, elektrikli araçlar için Kilowatt (kW) aralığı gibi çeşitli faktörlere göre belirlenir ve yılda iki taksit halinde ödenir. Ocak ve Temmuz aylarında MTV ödenir.

MTV Neye Göre Belirleniyor?

MTV’yi etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Araç Yaşı: Yeni alınan araçlar 1 yaşında sayılır. Yaş olarak aracın modeli esas alınır. Ayrıca aracın trafiğe çıkış yılı da hesaplanır. Genellikle araç yaşlandıkça MTV tutarı düşer. 1 Ocak 2018 itibari ile yeni yasaya göre 2018’den sonra alınan araçlarda ayrıca aracın KDV hariç değeri de MTV hesaplamasına dahil edilmiştir.

Motor Hacmi: Motor silindir hacmi (cm³) büyük olan araçların MTV’si daha yüksektir. Elektrikli araçlarda bu değere bakılmaz Kilowatt değerine bakılır. kW arttıkça MTV artar.

Çevre Sınıfı: Euro normlarına göre belirlenen çevre sınıfı, MTV tutarını etkiler. Daha düşük emisyonlu araçlar daha düşük MTV öder.

Koltuk Sayısı: Bazı araç türlerinde koltuk sayısı da MTV hesabında dikkate alınır. Özellikle otobüslerde oturma yeri ve yaş belirleyici olur. Kamyonetlerde aracın arka tarafında yolcu oturması için koltuk mevcutsa araç tipi “Panelvan” olarak kabul edilir.

Araç Ağırlığı: Bu değer sadece Kamyonet, Kamyon ve Çekici araç tiplerinde hesaplamaya dahil edilir.

MTV Muafiyeti: Bazı araçlar (örneğin, engellilerin kullandığı araçlar) MTV’den muaftır.

MTV Nasıl Hesaplanır?

MTV hesaplaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen tarife üzerinden yapılır. Bu tarifelerde, aracın özellikleri ve geçerli vergilendirme dönemi dikkate alınır.

MTV Mevzuat: MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU

MTV Borç Ödeme: Dijital vergi dairesi GİB internet sitesinden ve E-devlet üzerinden borç sorgulanıp ödenebilir.

https://dijital.gib.gov.tr

https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-motorlu-tasitlar-vergisi-sorgulama-ve-kredi-karti-ile-odeme